Beňová opatrne pristupuje k preferenciám pre europoslancov za stranu Smer

03.06.2004 Celý región

S veľkou opatrnosťou pristupuje podpredsedníčka strany Smer a líderka jej kandidátnej listiny do Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová ku výsledkom 2. jún...
S veľkou opatrnosťou pristupuje podpredsedníčka strany Smer a líderka jej kandidátnej listiny do Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová ku výsledkom 2. júna zverejneného prieskumu EOS Gallup Institute.

Podľa neho by strana získala 28 percent hlasov, čo by znamenalo päť mandátov z celkového počtu 14 pre SR.
Beňová na tlačovej konferencii v Prešove k tomu ďalej poznamenala, že podobné prieskumy môžu mať negatívny dôsledok. Navodzuje sa nimi atmosféra, že všetko je už hotovou vecou. \"A to môže odradiť časť voličov od vstupu do volebných miestností, \" povedala. Verejná mienka je podľa podpredsedníčky Smer-u veľmi citlivá vec a bolo by zlé, keby \"sme prepadli pocitu víťazstva\". Beňová ešte dodala, že ak by tieto prieskumy brala ako záväzné, tak dva týždne necestuje po Slovensku v rámci kampane, ako to teraz realizuje.
Na dokreslenie použila príklad dlhodobého lídra v prieskumoch v prezidentských voľbách Eduarda Kukana, ktorý napokon nepostúpil ani do druhého kola. Navyše strana Smer má už podobnú negatívnu skúsenosť z parlamentných volieb v roku 2002. \"Smer bude preto vďačný za každý hlas a ak získame tri mandáty v EP, tak budem spokojná, \" konštatovala.
Beňová odhaduje účasť voličov v SR na voľbách do EP v nedeľu 13. júna na \"viac ako 30 percent\". Najradšej by však bola, keby percento účasti bolo viac ako 50.

(jj)
 

Vyberte región